John Lennon – Greatness in human form

John Lennon

John Lennon

Artist, pacifist, militant pentru egalitatea dintre sexe si rase si mai mult decat atat un adevarat simbol pentru o intreaga generatie de tineri, acesta a fost John Lennon, iar articolul de azi din seria “Greatness in human form” ii este dedicate lui. Am decis sa scriu acest articol despre el deoarece ii admir mult o parte din filosofia de viata, fiind in acelasi timp fermecat ca multi altii si de muzica lui. Din acest punct de vedere pot spune ca John se afla printre oamenii care ma inspira si a carui viata (sau mai bine zis parti din viata) o folosesc drept guideline.

Trebuie sa recunosc faptul ca inainte de a scrie acest post am fost nevoit sa fac ceva research intrucat nu eram atat de bine informat pe cat as fi vrut sa fiu insa in cele din urma am reusit sa-mi completez golurile si acum voi incerca sa expun un articol care sa sublinieze pe scurt cele mai importante aspecte ale activitatii sale muzicale si nu numai. Spre deosebire de articolele precedente voi trece peste partea mai boring si voi sari direct la descrierea carierei sale muzicale.

John Lennon s-a nascut in 1940 in orasul englez Liverpool acolo unde 17 ani mai tarziu a pus bazele formatiei care pana in 1970 avea sa domine scena muzicala globala, vorbesc desigur despre “The Beatles”. Formula finala a grupului capata forma abia in 1972 odata cu sosirea ultimului membru al formatiei (acestia fiind, in ordinea integrarii in formatiei:  J. Lennon, P. McCartney, J. Harrison si R. Starr). Pornind de acest cvartet, daca-I putem spune asa, formatia a capatat rapid faima atat in Europa cat si in State, si eventual pe plan global. “The Beatles” ramane pana in ziua de azi formatia cu cel mai mare succes din punct de vedere comercial si una din cele mai faimoase si apreciate formatii din lume.

In 1970 formatia s-a despartit, Lennon alegand o cariera solo si orientandu-si mesajele melodiilor sale spre lucrurile pe care ii framantau interiorul: de la militari pacifiste pana la “ode” dedicate celei de-a doua sotie a sa, Yoko Ono. Cariera sa solo se dovedeste a fi aproape la fel de rasunatoare ca si cea alaturi de “Beatles”, ca dovada o parte din hit-urile sale: “Imagine”, “Woman”, “Give Peace a Chance”, “Jealous Guy”, etc.

Acum e timpul sa arucam o scurta privire si asupra influentei pe care a avut-o (si inca o are) asupra numeroase generatii. Dupa cum am precizat anterior, John si-a dedicate o parte din melodii sotiei sale care apare alaturi de el in numeroase clipuri. Acesta a iubit-o si admirat-o mult pe Yoko Ono spunand despre ea ca este “o fiinta magica cu ajutorul careia putea gasi solutia la orice problema”. Alaturi de aceasta si-a desfasurat intreaga cariera ca militant pentru pacifism si egalitate in drepturi. Printre altele, Lennon era un fel de feminist, si a luptat pentru promovarea egalitatii intre sexe. La baza acestei activitati a stat atat admiratia fata de Yoko dar si faptul ca familia sa din tinerete a fost formata in special din femei care i-au influentat copilaria.

De asemenea, John a fost un pacifist convins ce a militat cu indarjire in special in perioada razboiului din Vietnam, atunci cand prin melodiile sale care au devenit imn-uri ale miscarii pacifiste a jucat un rol foarte important in manifestarile generatiei de tineri din acea perioada impotriva conflictului din Vietnam si a administratiei Nixon. De altfel, timp de 4 ani acestuia i-a fost refuzat in continuu dreptul la resedinta permanenta in State de catre guvernul de-atunci drept consecinta a asocierii sale cu miscarea pacifista. Un exemplu de metoda de promovare a acestei miscari o reprezinta cele 2 “Bed-Ins for Peace” (am incercat sa traduc conceptul insa nu mi-a placut ce iese) organizate de acesta impreuna cu sotia sa. Un alt exemplu de implicare in miscarea pacifista il reprezinta criticile adresate guvernului Britanic in legatura cu interventia militara din Irlanda de Nord (1972).

Despre John Lennon ar mai fi multe de spus insa ma voi rezuma doar la a adauga faptul ca a fost ucis in 1980 in fata apartamentului sau de catre un fan caruia, culmea, ii daduse un autograf cu doar cateva ore inainte de nefericita intamplare. In inceputul post-ului am folosit expresia “acesta a fost”, insa acum as vrea sa rectific si sa sugerez sintaxa “este” deoarece sunt de parere ca John Lennon va ramane intotdeauna viu in mintile celor ce il admira pentru tot ceea ce a realizat el in timpul vietii sale pe Pamant.

Advertisements

~ by mihailanga on March 29, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: