Nikola Tesla – Greatness in human form

Nikola Tesla portretAstazi m-am hotarat sa va aduc un nou articol din seria “Greatness in human form” dedicat unui alt om care m-a inspirat si continua sa ma inspire prin gandirea si ideile sale si prin aportul adus la progresul si evoluatia rasei umane. Acest mare inventator si pionier in domeniul fizicii si ingineriei in special in stiinta electricii si a electromagneticii a trait intre anii 1856–1943 si este, in opinia mea, probabil cea mai prolifica si importanta figura din domeniul stiintei pana in prezent si tehnologiei.

Omul despre care vorbesc este desigur Nikola Tesla, un inventator si inginer sarb care si-a trait a doua jumatate a vietii ca cetatean american descoperind in SUA unele din cele mai mari inventii de care a beneficiat vreodata umanitatea. Tesla a avut contributii importante in diverse domenii ale fizicii (fiind chiar si un parinte ale unora din acestea) cum ar fi robotica, telecomandarea, principiul radar, sistemele de calcul primitive (principiile portilor logice), ingineria aerospatiala (prima aeronava de tip VTOL), electroterapie,  balistica, fizica nucleara sau teoria campurilor, insa cel mai important aport l-a avut in domeniul electromagneticii si a ingineriei electro-mecanice. In acest sens puteti accesa o lista cu toate patentele invetiilor sale oficiale aici: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tesla_patents . In ceea ce priveste teoria si aplicatiile campurilor electromagnetice voi enumera cateva descoperiri si inventii ce au revolutionat lumea stiintei si tehnicii: principiile campurilor magnetice alternative si generatorul de curent alternativ, transformatorul rezonant Tesla (“Tesla coil”, vezi informatiile enuntate mai jos in articol), transmiterea energiei electrice pe distante mari folosind curentul alternativ, un sistem de comunicatii wireless (inainte de aparitia radio-ului) precum si de transmitere wireless a energiei electrice (efectul Tesla), etc. In cele ce urmeaza m-am gandit sa va expun cateva chestii interesante despre Tesla care mi-au atras atentia de-a lungul timpului:

TESLA FACTS:

1. Razboiul luminilor

La inceputul carierei sale N. Tesla a lucrat in SUA pentru un alt inventator faimos si anume Thomas Edison. Colaborarea cu acesta insa, nu a durat foarte mult timp datorita faptului ca Edison niciodata nu i-a apreciat munca depusa in optimizarea sistemelor si inventiilor acestuia ba chiar il si dispretuia intr-o oarecare masura datorita faptului ca Tesla nu era de nationalitate americana. La scurt timp dupa ce a incetat colaborarea cu Edison, Tesla a adus in lumea tehnicii si stiintei curentul electric alternativ. Astfel a inceput “razboiul luminilor”, o intrecere intre Tesla si Edison (acesta din urma promova curentul continuu) pentru a dovedi fiecare ca inventia sa este mai eficienta. In final curentul alternativ a lui Tesla a iesit castigator fiind mult mai eficient de transmis, produs si intrebuintat decat cel continuu. Admirabil este si faptul ca Tesla a iesit victorios din aceasta cursa in ciuda jocurilor “murdare” si a metodelor neortodoxe ale lui Edison care s-a concetrat mai mult in al defaima pe Tesla si a induce publicului o imagine negativa si periculoasa asupra inventilor savantului sarb.

2. Tesla coil

Tesla CoilTransformatorul rezonant Tesla sau “Tesla coil” cum este cunoscut in cultura populara este probabil cel mai faimos dispozitiv inventat de acesta. Faima sa isi are originile mai degraba in grandoarea efectului pe care l-a avut asupra publicului decat a aplicabilitatii sale practice. In esenta aceasta inventie este un generator de tensiuni mari la frecvente foarte mari avand la baza principiul rezonantei electromagnetice. Tesla l-a folosit in general in grupuri de 2 sau 3 pentru a desfasura experimente in domeniile iluminarii electrice, generarii razelor X (raze Roentgen), a studiului efectelor curentului alternativ de frecvente mari, a transmiterii wireless a energiei electrice sau a electroterapiei. Pentru mai multe informatii asupra acestui invetii importante din “arsenalul” inventatorului va recomand acest link: http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil . De asemenea, daca va pricepeti la electronica si sunteti interesat de construirea unui asemenea dispozitiv  va propun urmatorul topic din acest forum romanesc: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=14&t=35053 .

3. Savantul nebun

Unele din descoperirile si inventiile lui Tesla au fost intotdeauna controversate si au ramas pana in ziua de azi la stadiul de legende ale stiintei. De altfel, Tesla a fost intotdeauna considerat un excentric si noncomformist prin modul sau de gandire dar in acelasi timp si un geniu. Spre sfarsitul vietii sale a capatat si renumele de “Savantul nebun” in special datorita principiilor formulate in acea perioada ce pareau sa fie de domeniul SF si care, majoritatea, nu au fost materializate nici pana in ziua de azi. O astfel de inventie controversata este “Raza mortii”, idee despre care voi vorbi putin mai incolo in articol.

4. Tesla a fost roman?

Acum ceva timp am gasit acest articol: http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html in care este studiata ipoteza etniei lui Tesla. Comform acestui articol N. Tesla nu a fost sarb ci istro-roman (o ramura a poporului roman ce este asezata undeva pe teritoriul de azi a Croatiei) iar prenumele sau adevarat a fost defapt Nicolae. Este un articol interesant ce vi-l recomand intrucat informatiile expuse acolo par destul de verosimile.

5. Tesla – unitate de masura

Cei ce lucreaza sau studiaza ca mine in domeniul fizicii electromagnetice stiu probabil ca Tesla a dat numele sau unitatii de masura a inductiei magnetice B (marime ce caracterizeaza campul electromagnetic). Aceasta denumire a fost propusa in 1960 la Conferita din Paris ce a avut ca scop adoptarea unitatilor de masura din SI.

6. “Raza mortii” lui Tesla

Raza mortii” sau “raza pacii” cum a fost denumita in cultura populara este o inventie ipotetica la care Tesla a lucrat de la inceputul anilor 1900 si pana la moartea sa. Tesla a spus despre inventia sa ca va fii atat de puternica si temuta incat va induce fortat pacea globala (lucru care s-a intamplat oarecum mai tarziu sub efectul amenintarii nucleare in timpul Razboiului Rece). Tesla a incercat sa obtina finantare pentru constructia acestei arme letale insa atat guvernul american cat si cele europene nu si-au aratat interesul. Cu toate acestea arma lui Tesla ramane si azi o legenda faimoasa in cultura populara tehnologica si stiintifica.

In concluzie pot spune ca din punctual meu de vedere o mare parte din lucrurile pe care omenirea le detine astazi se datoreaza acestui mare om, sunt de parere ca inventiile lui au propulsat rasa umana cu multi ani in viitor din punct de vedere tehnologic. Tesla va ramane pentru mine intotdeauna un mentor si model inspirational. Pentru mai multe informatii despre acesta va recomand pagina de Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla .

Va las astazi cu o melodie care m-a inspirat astazi in scrierea acestui articol si pe care am ascultat-o in ultimele doua zile destul de mult:

Advertisements

~ by mihailanga on February 27, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: