Jules Verne – Greatness in human form

Astazi voi demara unul din doua proiecte pe care mi-am propus in ultimul timp sa le intreprind pe acest blog, ambele fiind componente ale sectiunii “My Enciclopedia”, sectiune pe care am lansat-o acum aproximativ 2 luni si care numara in prezent doar vreo doua post-uri. Pe viitor insa, mi-am propus sa maresc continutul acesteia si sa o fac poate chiar si cea mai “stufoasa” dintre sectiunile blog-ului. Proiectul despre care vorbesc se numeste “Greatness in human form” (aka “Maretie intr-o forma umana”) si isi propune sa aduca (sau mai bine zis sa readuca) la lumina diferite personalitati si oameni ce si-au lasat amprenta asupra istoriei sau care m-au impresionat, inspirat, mi-au fost/imi sunt mentori… cum doriti voi sa-i spuneti. Asadar, voi incepe astazi cu un scurt articol aniversar dedicat unuia dintre scriitorii mei preferati: Jules Verne.

Dupa cum probabil ati observat, astazi Google.com si-a schimbat sigla obisnuita cu una personalizata omagiind astfel cei 183 de ani ce au trecut de la nasterea marelui scriitor francez. Pentru a incepe cu inceputul voi cita un paragraf din Wikipedia ce ne lamureste in ceea ce priveste originea lui: “Jules Verne s-a nascut la Nantes, fiu al unui procuror, Pierre Verne si al sotiei sale, Sofia. Fiind cel mai mare din cei cinci copii ai familiei, el si-a petrecut copilaria acasa cu parintii sai, pe o insula vecina cu raul Loire. La varsta de 9 ani, a fost trimis la scoala, la Liceul Nantes. […]Dupa ce a terminat studiile de la liceu, Verne a plecat la Paris, pentru a-si continua studiile.” Tot de pe Wikipedia aflam ca un rol deosebit in viata lui l-au avut Dumas si Hugo dar si sotia lui (Honorine de Viane Morel) care i-a incurajat intotdeauna cariera de scriitor chiar dinainte ca operele lui sa capete faima. Probabil ca cel mai important rol l-a avut insa editorul lui Pierre-Jules Hetzel cu care a colaborat pana la moartea acestuia si care l-a lansat impreauna cu creatiile lui pe drumul catre faima si apreciere publica.

Despre Jules Verne sunt multe de spus, a avut o viata destul de lunga pentru standardele vremii lui (a trait 77 de ani) si este cunoscut faptul ca era un impatimit al aventurii si al calatoriilor. Exista si o mica “legenda” , daca-i putem spune asa, care spune ca acesta s-ar fi urcat cand era mic, in mod clandestine, la bordul unei ambarcatiuni ce se indrepta catre Indiile Orientale fiind prins insa la scurt timp de catre tatal sau care il astepta in urmatorul port. Multi, printe care si eu, il considera ca fiind, alaturi de H.G. Wells, parintele literaturii science-fiction. In operele sale gasim concepte si inventii ce erau cu mult inaintea vremilor respective dar care se regasesc in mare majoritate in prezent (Take that Nostradamus! :D). Printre acestea reamintesc: submarinul (“20000 de leghe sub mari”), marile vase de croaziera (sau orase plutitoare cum le imagina el in “Insula cu elice” spre exemplu), sau navele spatiale si chiar ideea de aselenizare (“De la pamant la luna”), etc. Desi in prezent, conform studiilor, este printe cei mai tradusi (si deci si cei mai raspanditi) autori din lume, Jules Verne nu s-a bucurat dintotdeauna de aceasta faima si apreciere publica. La inceputul carierei sale operele sale erau populare in special in tarile francofone , insa in cele in care se vorbea limba engleza popularitatea lor era foarte scazuta datorita lipsei unor traduceri foarte eficiente dar si datorita unei conceptii false ce facea din Jules Verne un opozant al Imperiului Britanic, conceptie ce a aparut datorita luminii proaste in care era aparent pus Commonwealth-ul in unele din romanele sale.

In incheiere va recomand pagina de Wikipedia a scriitorului ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne ), loc unde puteti gasii o lista cu operele sale dar si alte informatii despre acesta.

Advertisements

~ by mihailanga on February 8, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: