Colindat sau cersetorie?

Pentru inceput va voi spune ce m-a determinat sa scriu acest articol si anume un mic eveniment, daca-i pot spune asa, ce a avut loc in aceasta dimineata. Ora era cam 10:00, iar eu… dormeam. Dintr-o data sunt trezit de auzul unei voci feminine, putin ragusite cu accent hibrid ruralo-urban care incepe sa “tipe” un colind de Craciun (mi-e greu sa spun “canta” avand in vederea intensitatea vocii care era mult peste cea normala cu care ai vorbi sau canta). Aceasta voce se auzea de pe scara blocului si apartinea unei femei ce mergea din usa in usa cu copilul ei mic si-si punea in scena recitalul “fastuos” pentru a cersi colecta donatii. Impresionat de “cazul dramatic al tinerei mame care de sarbatori merge din usa in usa si canta pentru a-si putea creste copilul” unul din membrii familiei mele hotaraste sa deschida usa si sa-i inmaneze “bietului suflet” o suma de bani (a carui valoare nominala nu cunosc si nici nu ma intereseaza). Situatia aceasta m-a indignat si apoi a urmat si o mica discutie intre mine si donator in care i-am reprosat gestul caritabil. Probabil va veti intreba ce m-a apucat acum de sarbatori si de ce m-am transformat in Grinch.

In primul rand sa analizam aspectul economic si financiar al acesteui povesti, profitul mai exact. Ati fi inclinati sa spuneti ca ceea ce face respectiva “colindatoare” este legal si cinstit. Ea presteaza un serviciu in schimbul caruia primeste niste bani. Eu inclin sa cred ca lucrurile stau diferit. In primul rand, un serviciu (si da, un show de divertisment cum, teoretic, ar trebui considerat colindatul este un serviciu) ar trebui sa aiba o utilitate, in schimb respectiva individa nu a facut altceva decat sa deranjeze ordinea publica (implicit m-a sculat pe mine din somn, hai… spune-ti ca fac pe victima) cu recitalele ei recursive (believe it or not… sa auzi un om fara voce cum zbiara acelasi colind in mod repetat este extrem de iritant). Apoi trebuie sa fim rationali si sa realizam ca “artista” isi face banii din mila oamenilor, in nici un caz datorita talentului (total absent… btw) sau serviciului prestat. In concluzie, dupa parerea mea munca asta nu este atat de cinstita pe cat pare. Si iata ca ajungem si la conceptul de profit. Believe it or not… facand un calcul estimativ eu cred ca individa respectiva castiga cam 500 RON pe ZI facand ceea ce face (inmultiti cu numarul de zile aferente perioadei sarbatorilor de iarna si veti vedea ca vorbim de o suma destul de importanta). Si aici nu e vorba doar de profitul obtinut prin cersetorie doar de sarbatori, pentru ca daca in restul zilelor anului se duce prin metrouri sau alte locuri publice si presteaza “servicii” asemanatoare poate castiga chiar si 1 sfert din acei 500 RON pe ZI (cred ca va dati si voi seama ce “salariu” lunar rezulta de aici). Probabil ca voi parea invidios insa mie nu mi se pare normal ceea ce se intampla. Mi-am petrecut 12 ani pe bancile scolii si acum imi mai “rup” inca 4 cu o facultate care nu e deloc usoara, utila nici atat; dupa ce o termin am noroc daca gasesc un loc de munca si sunt platit cu 1000 RON pe luna in timp ce indivizii astia, unii dintre ei neavand nici macar 4 clase (nu mai vorbesc de gimnaziu sau liceu), castiga mult mai bine ca mine facand… nimic.

Si iata cum ajungem la una din marile probleme care definesc mentalitatea romaneasca si anume incurajarea cersetoriei. Ne plangem ca statul ne fura si ne stoarce de bani, cand noi insine incurajam hotia pe fata si lenea cronica. Nu ma intelegeti gresit, nu spun ca statul nu fura si nu isi bate joc de tara asta, insa omitem faptul ca noi il incurajam si ii permitem toate aceste lucruri prin mentalitatea noastra arhaica, comunista si de-a dreptul penibila. Legat de cersetorie, admit totusi o exceptie, sunt de acord sa-i dau unui batran sarman sau unei persoane cu un handicap major niste bani care sa poata trai de pe-o zi pe alta (situatie trista… in care nu s-ar fi ajuns in primul rand daca statului i-ar fi pasat), dar niciodata nu voi fi de accord sa-i dau unui adult sau chiar si copil bani indiferent de cat de bun “entertainer” este acesta (si aici includ si copiii pentru ca stim cu totii la cine ajung defapt acei bani si la ce sunt folositi). Si pentru ca tot suntem la tema “copiilor folositi” ceea ce mi se pare si mai trist este ca in ziua de astazi copilul a devenit o unealta pentru unele persoane (vezi cazul prezentat la inceputul post-ului). Un mod de a “vinde” o imagine si de a induce mila. Situatia este cu atat mai grava cu cat multe cupluri (din mediul rural in principal) “fabrica” copii pe banda rulanta tocmai pentru a profita de alocatia lor si de a se folosi de imaginea lor pentru a obtine ajutor nemeritat din partea societatii. De multe ori aceste persoane atunci cand sunt intrebate de ce cersesc dau urmatorul raspuns: “Pentru ca n-am din ce sa-mi cresc copilul/copiii”. Bun, din punctual meu de vedere daca nu avea cu ce sa-l creasca de ce l-a facut in primul rand? Exista abstinenta, exista metode de contraceptie, etc. Dar aici nici macar despre asta nu este vorba pentru aceste personaje fac copii pentru ca vad in ei veritabile surse de bani nemunciti. Nu in ultimul rand, pentru ca tot vorbeam de copii, as vrea sa revin putin la ideea colindatului si sa fac o mica precizare. Colindatul este o traditie veche de cand crestinismul ce se regaseste in o mare parte din tarile europene si chiar si in cele din americi. Ceea ce uitam insa, este faptul ca cei ce colinda ar trebui sa fie copii, nu adolescenti, nu studenti la teologie (sau la ce mai pretind ei ca ar fi) si in nici un caz adulti lenesi in toata firea cu copii nevinovati in brate/de mana. Asa ca din punctul meu de vedere, cine imi apare la usa de sarbatori si este un detinator de buletin de identitate e liber sa plece pentru ca de la mine nu va avea parte decat de dispret.

Stiu ca am insiruit un ditamai articolul, si acum de sarbatori numai sa cititi blog-uri plictisitoare nu aveti pofta insa sper din tot sufletul sa faceti o lectura acestui articol pentru ca este menit sa reflecte realitatea trista din aceasta tara, un indemn de trezire.

Acestea fiind spuse va urez in continuare “Sarbatori Fericite!” si va las in compania lui Lily Allen cu una din piesele ei inedite.

~ by mihailanga on December 26, 2010.

6 Responses to “Colindat sau cersetorie?”

  1. ai dreptate… sunt de aceeasi parere cu tn

  2. Sa nu generalizezi totusi, mai sunt si persoanele cu handicap care nu prea au de ales. Desi unii ar putea sa lucreze cu tot cu handicap problema se trage de la angajatori care au ajuns sa faca discriminari de culoare sau de sex, ce sa mai vorbim de handicap. Despre ajutorul de la stat (dupa care trebuie sa umbli cam “2 ani” pe la diferite institutii) nu mai zic, eu cred ca fumez mai mult pe luna decat ce primesc ei. Cea mai mare specula de sarbatori o fac companiile mari nu cersetorii, acolo ar trebui sa te deranjeze :). Faptul ca si gandacii astia incearca sa ma “faca” de sarbatori ma amuza si intr-un mod ciudat ma incalzeste pentru ca imi demonstreaza ca nu sunt complet idioti, in ei se afla niste mici afaceristi ! :).
    Cat despre cersetorie e un subiect sensibil unde nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceeasi oala.

    Ai fost cam “extremist” in articolul asta, pana acum ai fost mai echilibrat (te citeam din umbra -_- ). Much love !

    • Esti primul care aduce in discutie si aspectele astea si ma bucur ca ai facut-o, intradevar am omis o groaza de factori cum ar fi discriminarea si ajutorul social din partea statului. Nu vreau sa se inteleaga ca doresc condamnarea celor ajunsi in situatia asta, am incercat doar sa atrag atentia asupra unei probleme grave care intr-un fel sau altul trebuie rezolvata, rezolvare la care trebuie sa participam si noi pentru ca suntem cu toti parti componente active mai mult sau mai putin ale sistemului asta de 2 lei. Sper ca si altii iti vor citi comment-ul ca sa vada si cealalta fata a monedei.
      Multumesc pentru lectura si feedback Malibule! >:D< Happy Holidays!

  3. Unul din scopurile colindatului este de a aduce lumina si caldura sufleteasca celor ce asculta . Sunt de parere ca si un grup de studenti sau adolescenti cu talent pot colinda , nu neaparat copiii mici , dar sa poata transimta ceva . Colindul unui grup de studenti de la teologie , de exemplu , e un calorifer sufletesc . De ce spui ca nu ar trebui sa colinde ?
    In rest ai dreptate .. s-a schimbat sensul multor obiceiuri si mentalitati . Sunt de acord cu ce ai scris .
    PS : Faina melodia 😛

    • Pentru ca traditia colindului este un obicei care in general implica copiii si sa zicem si adolescentii pana la o anumita varsta, cand esti student esti practic esti adult, iar daca ai voce si cunostiinte muzicale cred ca locul iti este mai degraba intr-un cor decat colindand. Thanks for the feedback! 🙂

Leave a comment