Decembrie… 1 Decembrie

Iata ca dupa aproape doua saptamani am reusit sa scriu in sfarsit un articol nou. Motivul pauzei a reprezentat in principal perioada destul de aglomerata pe care am avut-o la facultate precum si alte probleme de-ale vietii cu care a trebuit sa ma confront zilele astea. In cele ce urmeaza va voi expune un articol dedicat in special zilei de azi atat ca Zi Nationala a României cat si ca inceput de luna Decembrie.

Ce este 1 Decembrie? In cultura romanilor 1 Decembrie reprezinta Ziua Nationala a României. Intrebarea mai interesanta cred ca este insa: “Ce este/reprezinta/simbolizeaza Ziua Nationala?”. Pentru majoritatea romanilor de rand Ziua Nationala este ziua in care vad parada militara pe viu sau la tv, ziua in care se canta imnul, ziua in care avem liber la servici sau pur si simplu ziua “aia in care ne da primaria fasole cu ciolan/mici/sarmale in piata pe gratis”. Oare cati dintre noi stiu insa ce simbolizeaza cu adevarat aceasta zi? Cati dintre noi isi aduc aminte de Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, ce a insemnat si mai ales de consecintele ei. Sincer, nu stiu cati, insa nu destui cunosc acest eveniment glorios din istoria noastra ca tara, unul din putinele astfel de evenimente de altfel. Si pentru ca aceasta lacuna majora a poporului nu e de ajuns vreau sa spun ca am dat zilele astea de foarte multi oameni care spuneau lucruri de genul: “De ce sa zic La multi ani Romania?” sau “De ce sa sarbatoresc Ziua Nationala cand traiesc in ultimul hal/ guvernul ma saraceste/ hoti ca Boc/Basescu conduc tara asta de c**** la pierzanie?”. Mi s-a parut foarte trist ca oamenii asociaza situatia social-politica a tarii sau chiar guvernul cu tara in sine. “Bai baieti”, tara noastra nu este reprezentata de adunatura aceea de politicieni care stau in palate si ne fura, tara noastra are o istorie, are un teritoriu, bogatii nenumarate, eroi, etc.  Sunteti atat de siguri ca urati tara asta? Sau urati o parte din poporul care o locuieste? Eu inclin sa cred ca e a doua varianta, si de aceea fac apel la lume sa nu mai faca confuzia asta grava si sa spuna “La multi ani Romania!” cu inima deschisa si cu gandul la ce este ea cu adevarat si in nici un caz la guvern sau la alte probleme ce nu au legatura cu ceea ce simbolizeaza defapt Ziua Nationala. De felul meu nu sunt un patriot, ba chiar majoritatea timpului tind sa fiu destul de critic si pesimist, insa consider ca macar ziua aceasta merita sa fie una speciala in care sa re amintim putin de frumuseata Tarii Noastre daca nu putem de cea a poporului nostru. Si acum ca am incheiat “lectia” de morala si istorie as vrea sa va indic o chestie care, pe mine cel putin, m-a impresionat si anume faptul ca Google.com si-a customizat pentru o 24 de ore sigla in onoarea acestei zile. Pentru acest fapt as vrea sa imi exprim respectul si admiratia pentru baietii de la Google Corp.  pentru ca ne dau un asemenea exemplu.

In o noua ordine de idei as vrea sa mai vorbesc nitel despre venirea lunii Decembrie si impactul ei asupra noastra. Azi pe la ora 4 jumate iesind din casa si cutreierand nitel un bulevard important al Bucurestiului am constatat urmatoarele:  Dom’le e ger, un ger la care nu ma prea asteptam dupa temperaturile caldute din ultimele zile, dar nu-i nimic, e normal pentru perioada aceasta a anului. Ceea ce nu mi se pare insa normal e ploaia rece care ingheata la primul contact cu orice suprafata solida fie ca aceasta suprafata e astfaltul sau fata mea. Si pentru ca acest fenomen meteorologic destul de rar nu e de ajuns mai avem parte si de un vant al naibii de puternic care te muta din loc pe patinoar trotuar ca o piesa de sah “tarata” lent pe tabla de o mana lenesa. Pe scurt, a venit iarna si a venit in forta, asa ca aveti grija cum va rupeti picioarele, mainile, gatul si alte parti “subtiri si fragile” ale corpului zilele astea pe poleiul asta infernal.

La final va las cu o melodie care imi place foarte mult cantata de o voce superba si cu mesajul: La multi ani România!

Advertisements

~ by mihailanga on December 1, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s